EkonomiManşet

Yeni vergi paketinin ayrıntıları belli oldu

Yeni vergi düzenlemesinin detayları açıklandı. Küresel şirketlere asgari kurumlar vergisi getirilirken yurt dışı çıkış harcına ve en düşük emekli maaşına zam yapılıyor. İşte yeni vergi paketinin detayları….

Yeni vergi paketinin ayrıntıları belli oldu

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, vergi paketine ilişkin açıklamalarda bulundu. Güler, düzenlemelerin vergi adaletini güçlendirmeyi, kayıtdışılıkla mücadeleyi ve vergi uyumunu artırmayı hedeflediğini belirtti.

VERGİ DÜZENLEMESİ DETAYLARI

Vergi Düzenlemesi 53 Maddeden Oluşuyor: Güler, düzenlemenin 53 maddeden oluştuğunu ve vergi adaletini güçlendirmek için yapıldığını belirtti.

Küresel Asgari Vergi: Çok uluslu şirketlerin asgari kurumlar vergisi yüzde 15’e tamamlanacak.

Yerel Asgari Kurumlar Vergisi: Yurt içi şirketlerin kurumlar vergisi yüzde 10 olarak belirlendi.

Kamu Özel İş Birliği Şirketleri: Bu şirketlerden alınacak vergi yüzde 30’a çıkarıldı.

Kayıt Dışılıkla Mücadele: Vergi idaresinin bilgisi dışında faaliyet gösterenler için kesilen vergi ziyaı cezaları artırılacak. Başkasına ait POS cihazı ve IBAN kullananlara yönelik cezalar da yükseltilecek.

Yat Limanlarında Vergi İstisnası: Yat limanlarında verilen hizmetlerde vergi istisnası kaldırılacak.

Yap İşlet ve Devret Modeli ile Kamu Özel İşbirliği Projeleri kapsamında elde edilen kazançlardan yüzde 30 oranında kurumlar vergisi alınacak.

Emekli Çalışanlara Destek Primi Kaldırıldı: İşverenlerin emekli çalışanlar için ödediği 5 puanlık

Doktorlar, diş hekimleri gibi serbest meslek sahipleri ve restoran, kafe gibi ticari kazanç mükelleflerinin hasılatları tespit edilecek. Hasılat ile beyanlar arasında yüzde 20’yi aşan uyumsuzluk olanlar izaha davet edilecek.

Usulsüzlük Cezaları Artıyor: Kayıt dışılıkla mücadele kapsamında kesilen usulsüzlük cezaları artırılacak. Fatura verilmemesi ve alınmaması, ödeme kaydedici cihaz fişi düzenlenmemesi durumlarında uygulanan ceza tutarı, ilk tespitte 10 bin lira olacak ve sonraki tespitlerde artırılacak.

Tütün Mamulleri Vergisi: Bazı tütün mamullerinden alınmakta olan maktu vergi tutarına ilişkin yüzde 20’sine kadar olan sınırlama kaldırılacak.

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI

Yurt Dışı Çıkış Harcı: Yurt dışı çıkış harcı 500 TL’ye çıkarıldı ve her yıl yeniden değerleme oranında artacak.

Yurt dışı çıkış harcı belli oldu

İçeriği görüntüle

EMEKLİ MAAŞI ARTIŞI

En Düşük Emekli Maaşı: En düşük emekli maaşı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya yükseltilecek.

Emekli Zammı: SSK ve Bağ-Kur emeklileri, 17 Temmuz’dan itibaren ödenmeye başlanacak Temmuz ayı maaşlarına yüzde 24,73 oranında zam almıştı. Bu zam kök maaşlara yansıtılmıştı.

Hazine Desteği: Kök maaşlardan ortaya çıkan fark, Hazine desteğiyle tamamlanacak. Böylece 3 milyon 700 bin kişinin maaşı 12 bin 500 TL’ye çıkarılacak.

 

KAYNAK: Haber Merkezi

 

Related posts

RTÜK’ten seçim hatırlatması: Bugün 23.59’da başlıyor

Minimal Living | 7 Ways To Adopt A Minimalist Living Space

thabergrubu@gmail.com

Bakan Fidan, Katar ve Mısırlı mevkidaşlarıyla Mescid-i Aksa baskınını görüştü

thabergrubu@gmail.com